Pastasallad med Tonfisk och Ägg

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Pasta400g
      • Hårdkokt ägg4 st
      • Tonfisk i olja eller i vatten.250g
      • MajsI burk
      • Cocktailtomater250g
      • Dill1 knippe
      • Stora vita bönor1 förpackning 380g
      • Olivolja3 msk
      • Avocado2 st
      • Citron1 st
      • Italiensk salladskrydda, salt och peppar

      BESKRIVNING

      Bra rätt som ger energi och som man kan förbereda innan man ska ut. Pastan ska vara kall. Det går att göra klart hela salladen och sedan bara toppa med Ägg, Avocado och dill innan man äter. Blanda i alla ingredienser, krydda med Italiensk salladskrydda, salt och Peppar. Smaka av efter behov med kryddor och pressad citron. Tar ni tonfisk i olja så behövs ingen Olivolja. Lägg i tärnad Avocado sist och toppa med citron skivor och lite dill.  Lagom för 4 personer.

      Stekt tofu i Jordnötssås

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Tofu400g
      • Rostade jordnötter100g
      • Röd currypasta2 msk
      • Kokosmjölk400ml
      • Färsk koriander1 kruka
      • Rapsolja1 msk
      • Vitlök1 klyfta
      • Japansk soja1 msk
      • Salt1 tsk
      • Ris för 4 portioner4 dl

      BESKRIVNING

      Koka riset medans du förbereder rätten. Mixa Jordnötterna i en mixer till grovt smul innan så det är klart när ni ska ut och paddla eller vandra.

      Hetta upp olja och stek tofun krispig, tillsätt riven vitlök och currypastan och stek ihop ca. 2 min.

      Tillsätt de smulade jordnötterna och stek ihop och sedan kokosmjölken och soja. Låt puttra på svag värme ca. 10 min.

      Servera med nykokt ris och toppa med färsk koriander.

      Mängden är för 4 portioner.

      Pasta med bönor och soltorkade tomater

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Smör eller rapsolja 2 msk
      • Vatten4,5 dl
      • Vispgrädde 3 dl
      • Krossade tomater400g
      • Pasta penne300g
      • Chili flakes1 krm
      • Svartpeppar1 krm
      • Vitlöksklyftor3 st
      • Salt 1 tsk
      • Strimlade soltorkade tomater i olja1 dl
      • Virta bönor400g
      • Färsk basilika1 kruka
      • Riven lagrad ost1 dl
      • Finrivet Citronskal1 st

      BESKRIVNING

      4 portioner. Lätt att förbereda innan eller direkt i stormkök. Proteinrik med goda smaker.  Funkar lika bra som lunch eller middag för hela familjen.                                                                                                                                                                                                                                              Finhacka vitlök  o fräs i smör/rapsolja. Tillsätt vatten, grädde, krosssade tomater, pasta, salt, svartpeppar, Chiliflakes och soltorkade tomater. Koka utan lock i ca. 10 min . Rör om då och då. Häll av och skölj bönorna som sedan ska ner i grytan, koka ytterligare 2 min. Smaka av och ev. tillsätt mer salt och peppar.

      Toppa med färsk basilika, riven ost och riv över citronskal.

      Renskavsgryta

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Ett Paket fryst renskav1 pkt
      • 1Lök1-2 st
      • Champinjoner200g
      • Krossade enbär5 st
      • Vispgrädde3 dl
      • Senap2 msk
      • Lingon
      • Saltgurka2 hela
      • Potatis eller potatismos6-8 potatisar
      • Salt o peppar efter behov.

      BESKRIVNING

      God smakrik rätt som även går att förbereda innan och frysa ner.

      Stek Renskaven tillsammans med Champinjoner,hackad lök krossade enbär, senap och kryddor.

      Tillsätt grädde och senap och smaka av.

      Servera med potatis eller potatismos, saltgurka och lite lingon. Mums

      Gravad Lax

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Färsk Lax1 kg
      • Socker4 mts
      • Salt4 mts
      • Nymald vitpeppar2 mts
      • Svartpeppar1 mts
      • DillKnippe
      • Gravlaxsås100ml
      • Koks färskpotatis eller potatissallad

      BESKRIVNING

      Frys den färska laxen minst två dygn innan du ska grava den, den tar ca 1 dygn tt tina upp.

      Blanda kryddorna, dela laxen i två bitar och gnid in mixen av salt, peppar och socker på varje sida. Lägg den hackade dillen emellan filéerna och lägg resterande av kryddorna emellan filéerna.

      Lägg filéerna  ihop och i en sluten plastpåse minst 2 dygn i kylskåp. Vänd på påsen några gånger, man kan sedan frysa ner den för att den ska hålla några dagar man ska ut o paddla.                                               God o nyttig mat som går snabbt att servera med färsk potatis/potatissallad, gör som wraps med tunnbröd eller bara på knäckemacka. Vill man ha gravlaxsås så ta med det.

      Receptet räcker för 8 personer

       

       

       

      Terikafteri/Fetaröra

      Passar som: Förrätter/snacks

      INGREDIENSER

      • Fetaost200g
      • Feferoni4-5 st
      • Grekisk/Turkisk Yogurt4-5 msk
      • Olivolja1 msk
      • Lite salt och peppar
      • Skvätt rödvinsvinäger

      BESKRIVNING

      Smula ner fetaost med finskuren feferoni, blanda med övriga ingredienser. Kan ätas på grillat bröd, kex eller med melon. God sälta och perfekt förrätt eller till mingel i skärgården.

      Grillat äpple med kanel o socker

      Passar som: Efterrätt

      INGREDIENSER

      • Helt äpple 1 st/person1st
      • KanelEfter smak
      • SockerEfter smak
      • Smör1 tsk

      BESKRIVNING

      Skär av toppen på äpplet som ett lock, gröp bort kärnorna och strö i kanel, socker och en klick smör. Lägg tillbaks locket och lägg dubbla lager folie om det hårt packat, lägg foliepaketet på öppen eld eller kolgrill. Grilla ca.10 minuter, vänd den några gånger. Sen är den klar att äta som den är eller med vaniljsås.

      Ananas/Banan med Cacao-Chili krydda

      Passar som: Efterrätt

      INGREDIENSER

      • Hel Ananas eller Banan1st
      • Cacao & Chili krydda1 tsk

      BESKRIVNING

      Skär upp ananas eller hel skivad banan och värm i stekpannan med lite smör, när den är varm strö över Cacao&Chili, finns i krydda från Santa Maria. Ananas tar längre tid, känn när den börjar bli mjuk. Låt kryddorna smälta in och sen är den klar att äta som den är eller med grädde/glass.

      Frukostförslag

      Passar som: Frukost

      INGREDIENSER

      • Kokta potatisar som är kalla på smörgås med kaviar
      • Gröt med lingon eller äppelmos
      • Müsli
      • Ägg och hårt bröd
      • Kaffe/te

      BESKRIVNING

      Efter tycke och smak!

      Gubbröra

      Passar som: Förrätter/snacks

      INGREDIENSER

      • Ägg4st
      • Ansjovisfilé eller matjesill125g
      • Potatisar (kokta och kalla)2st
      • Crème fraîche2msk
      • Rödlök1st
      • Gräslök0,5dl
      • Dill0.5dl
      • Hårdbröd eller kavringEfter tycke och smak

      BESKRIVNING

      4 portioner. Skär fisken i småbitar, skär hårdkokta ägg i små bitar, hacka löken fint och lägg allt i en skål. Blanda i 2msk creme fraiché och blanda i hackad gräslök och dill. Tillsätt svartpeppar. Lägg på hårt bröd eller kavring med en dillkvist på.

      Avocado med olivolja

      Passar som: Förrätter/snacks

      INGREDIENSER

      • Avocado4st
      • Olivolja
      • Kaviar
      • Salt
      • Svartpeppar

      BESKRIVNING

      Dela Avocadon och häll i lite olivolja, lägga på kaviar (valfritt men ger bra sälta) Mal lite salt och svartpeppar

      Melon med skinka

      Passar som: Förrätter/snacks

      INGREDIENSER

      • Honungsmelon1st
      • Lufttorkad skinka200g

      BESKRIVNING

      Skär upp melonen i bitar utan skal, ta skinka runt melonen och fäst med en tandpetare.

      Oliver med kallskuret

      Passar som: Förrätter/snacks

      INGREDIENSER

      • Oliver1 burk
      • Salami200g
      • Skinka200g
      • Chili-ost200g
      • NötterEfter smak

      BESKRIVNING

      Oliver ger bra sälta om det varit varmt, lätt att förvara. Skär upp rökt skinka, korv o ost.

      Näringsriktig och god sallad

      Passar som: Förrätter/snacks

      INGREDIENSER

      • Kidneybönor1burk
      • Avocado
      • Majs
      • Gurka
      • Rödlök
      • Fetaost
      • Olivolja
      • Svartpeppar
      • Salt

      BESKRIVNING

      Blanda och dela i lämpliga bitar.

      Heta Tigerräkor i lime

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Frysta råa MSC-godkända Tigerräkor1000g
      • Lime2st
      • Vitlök2 klyftor
      • OlivoljaFör stekning
      • Färska limeblad6st
      • Aioli eller thaisåsEfter tycke och smak
      • Ris3dl

      BESKRIVNING

      4 portioner. Tips. Lägg räkor i lime marinad ett dygn innan. Tina räkorna och rensa dom om de har skal, riv 1 st lime och lägg i 2 dl olivolja, pressa lime saften i marinaden och tillsätt 2 pressade vitlökar, salt och peppar. Har ni färsk lime så lägg i det. Låt stå minst ett dygn. Koka riset. Fräs dom i pannan eller på folie i grill. Doppa i aioli eller thaisås till ris

      Italiensk kycklingpasta

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Kycklingfiléer3-4st (ca 500g)
      • Bandspaghetti300g
      • Vitlök2 klyftor
      • Marinerade soltorkade tomater8st
      • Fryst bladspenat250g
      • Smör2msk + 0,5msk
      • Mellangrädde3dl
      • SvartpepparEfter smak
      • SaltEfter smak

      BESKRIVNING

      4 portioner. Stek kycklingfileerna och skär sedan i små bitar. Hacka vitlöken och grovstrimla tomaterna och spenaten. Rör ner allt i kycklingen. Krydda med salt och peppar. Låt det koka ihop någon minut, Servera ihop med pastan riv på Parmesan ost och mald svartpeppar om ni vill.

      Tortillawraps

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Blandfärs eller Halloumi500g
      • Gul lök1st
      • Vitlök1 klyfta
      • Smör0,5msk
      • Tortilla-bröd8st
      • TacokryddaEfter smak
      • TacosåsEfter smak
      • Tomater3st
      • Majs1 burk
      • Gurka1st
      • Röd paprika1st
      • Riven ostEfter smak
      • Gräddfil3dl
      • Japansk soja1 msk

      BESKRIVNING

      4 portioner. Tips: går att frysa in köttfärsen så den är klar. Stek köttfärs eller halloumi med smör och tillsätt taco krydda till köttfärsen, halloumi kan ni bara ta med salt o peppar o lite soja. Hacka löken, paprika, tomat och gurka och lägg de i olika skålar. Riv ost eller om ni har färdig riven ost. Värm Tortilla bröden snabbt i pannan. Sedan är det bara att ta det man gillar och göra sin wrap.

      Gnocchi med Bacon

      Passar som: Middag

      INGREDIENSER

      • Gnocchi (färsk)500g
      • Gul lök1st
      • Vitlök1 klyfta
      • Smör0,5msk
      • Vatten6dl
      • Bacon1 paket
      • Pesto1 burk
      • ParmesanEfter sman

      BESKRIVNING

      Tips. Går att frysa in och bara tillsätta pesto och parmesanost. Stek bacon utan smör och hacka löken och lägg den i stekpannan med bacon. Tillsätt vitlök. Koka Gnocchi och häll den i pannan eller kastrullen när ni hällt av vattnet, häll i pesto och sedan klart att servera med parmesanost och svartpeppar.

      Svamppasta, vegetarisk

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Pasta300g
      • Vitlök1 klyfta
      • Gul lök1st
      • Smör2msk
      • Blandsvamp8dl
      • Vitt vin1,5dl
      • Mellangrädde3dl
      • SvartpepparEfter smak
      • Grovhackad persilja0,5dl
      • Riven ost (prästost/parmesan/västerbottenost)1dl

      BESKRIVNING

      4 portioner. Koka pastan. Hacka löken och vitlöken.Skör svampen i bitar. Tillsätt vitlök. Fräs löken med svampen i smör tills all vätska kokat in. Tillsätt vitlök och vin. Låt vinet koka in, tillsätt sedan grädden. Smaksätt med salt o svartpeppar. Koka på svag värme ca. 5 min. Tillsätt persilja. Blanda ihop med pastan och riv ned osten över pastan.

      Gulaschsoppa

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Felix färdiga sopp2burkar á 500g
      • Gul lök1st
      • Vitlök1 klyfta
      • Kokta potatisar4st
      • Paprika2st
      • Morötter2st
      • Crème fraîche3dl

      BESKRIVNING

      4 portioner. Tips: för att få den mer mustig så tillsätt grönsaker annars tar man bara burkinnehåll som den är. Går även att för värma och ta med i mat thermos för 1 dagens lunch
      Skär morötter, Röd paprika och lök och bryn det i kastrull, tillsätt burkarna med Gullash soppa, skär kokta potatisar i tärningar och lägg i det i soppan, tillsätt Vitlök.
      Serveras med grovt eller hårt bröd och Creme fraiche

      Pannkaksrullar med färskost och honung

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Mjölk3dl
      • Vetemjöl1,25dl
      • Salt0,25tsk
      • Smör1msk
      • Flytande honung0,75msk
      • Malen kanel1tsk

      BESKRIVNING

      4 portioner. Pannkaksrullar är populär picknickmat, här med krämig färskost och lätt smak av kanel. Sötsyrliga frukter och bär smakar gott till. Tips: gör smeten i förhand och förvara i mjölktetror som har skruvlock. Vispa hälften av mjölken med mjölet till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Häll ner smör-&rapsolja i smeten. Grädda 8 tunna pannkakor i en stekpanna. Låt dem kallna. Bred ett tunt lager färskost på varje pannkaka. Ringla över honung och strö över kanel. Rulla ihop. Servera med frukt eller bär, t ex vattenmelon och jordgubbar.
      Källa: Arla Köket 2 2014

      Broccolisoppa

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Broccoli500g
      • Gul lök1st
      • Smör0,5msk
      • Vatten6dl
      • Grönsaksbuljong2 tärningar
      • Kelda Pastasås med ost4dl

      BESKRIVNING

      4 portioner. Tips: Gör soppan i förhand och frys in den så har ni kylklampar ca. 2 dygn. Hacka löken och fräs den i smör en kastrull, tillsätt vatten sedan och buljongtärningar, koka upp. Lägg i den frysta broccolin och låt det koka 5 min. Mixa sedan allt och tillsätt Kelda såsen och koka upp.

      Pasta med kräftstjärtar

      Passar som: Lunch

      INGREDIENSER

      • Kräftstjärtar i burk200g
      • Bandspagetti
      • Gul lök1st
      • Gul paprika1st
      • Smör2msk + 0,5msk
      • Champinjoner100g
      • Crème fraîche3dl
      • Chilisås1msk
      • Kräftspad3msk
      • Fiskfond3tsk
      • Svartpeppar & saltEfter tycke och smak

      BESKRIVNING

      4 portioner. Koka pasten under tiden ni gör kräftsåsen. Hacka lök och paprika och skär champinjoner i bitar, stek med smör i ca. 5-10 min. Tillsätt salt o pappar. Tillsätt creme fraiche, chilisås, fond och spad från kräftorna och låt koka ihop några minuter. Tillsätt sist kräftstjärtar och dill och blanda i allt i pastan, värm någon minut och sedan klart att servera med Parmesan ost och mald svartpeppar